Pokretanjem novog Festivala 84 na Jahorini, Exit proširuje svoju festivalsku porodicu i čini korak više u povezivanju regiona, što je jedan od glavnih ciljeva od njegovog nastanka.

Simboličan “Spust mira i prijateljstva” sa vrha staze Poljice predvodiće najveća legenda jugoslovenskog skijanja Bojan Križaj zajedno sa skijašima iz zemalja bivše Jugoslavije. Simoličnih 84 skijaša će se spustiti sa staze Poljice u četvrtak, 15. marta, u 13h. Posjetioci i gosti će dočekati skijaše kod Addiko Jump stage (Restoran Koliba) i zatim će Festival 84 zvanično biti otvoren paljenjem olimpijskog plamena koji će obasjati mjesto gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre. Svečana ceremonija otvaranja, koja se organizuje uz podršku Ambasade SAD, je dio napora Exit tima da poveže mlade regiona. Nakon što su Exitov Sea Star Festival 2017 u Umagu (Hrvatska) otvorili vaterpolo reprezentativci iz zemalja regiona, ovo je novi simbolički gest povezivanja regiona kroz muziku, turizam i sport.

Istog dana, uz podršku Regionalnog savjeta za saradnju, biće održana nova u nizu panel diskusija “Tihe balkanske većine“, pod nazivom “Turizam, kultura i sport povezuju region” (Hotel Vučko, 16h) kojom će biti ukazano na važnost jedinstva i na razvijanje turističkog, kulturnog i sportskog potencijala u cilju povezivanja regiona. Na panelu će pored skijaške legende Bojana Križaja, govoriti Dušan Kovačević, osnivač Exita i Festivala 84, Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, Majda Mujanović Babović, predsjednica Skupštine Inkubatora društvenih inovacija “MUNJA” iz Sarajeva i Nemanja Cvetković, osnivač NVO “Balkanac”. Neformalna grupa umjetnika i istaknutih javnih ličnosti pod imenom “Tiha balkanska većina” okupila se u aprilu 2016. godine kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv za očuvanje mira na Balkanu. Tribinama koje su održane u prethodnoj godini povodom 20 godina Exitovog aktivizma prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti i posjetilaca, koji su saglasni sa vizijom našeg regiona okrenutog miru i saradnji među državama i narodima.

Exit fondacija će u saradnji sa Recan fondacijom nastaviti da se kroz interaktivne, umjetničke performanse bori da naša planeta sačuva zelenu boju. Zbog toga će jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imati svoje mjesto i na “Festivalu 84” kod Addiko Jump Stage. U pravljenju velikog murala od limenki moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i tako, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka će na ovom jedinstvenom muralu biti jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra.

Udruženje mladih “Balkanac”, koje okuplja mlade ljude u cilju povezivanja, promocije pozitivnih primjera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture i ekologije, prepoznalo je “Festival 84” kao savršeno mjesto za snimanje za svog novog dokumentarca koji će slaviti saživot i dobre međususjedske odnose među mladima na prostorima bivše Jugoslavije.

Jedan od razloga zbog kojih je Novi Sad i postao Omladinska prijestonica Evrope jeste upravo podrška iz regiona, kao i planovi i programi koji povezuju mlade. “Omladinska prijestonica Evrope Novi Sad – OPENS2019” ove godine učestvovaće kao dio programa “Festivala 84” i to kroz svoju aktivacijsku zonu. Volonteri OPENS-a će razgovarati sa posjetiocima i promovisati ciljeve OPENS-a, a to su: slavljenje energije mladih, unaprijeđenje njihove kreativnosti, razvijanje ideja i unaprijeđivanje omladnske politike.